Spilleren

  • Spilleren-6
  • Spilleren-1
  • Bra 182
  • Spilleren-3
  • Spilleren-11
  • Spilleren-4
  • Spilleren-7
  • Spilleren-8
  • Spilleren-2
  • Spilleren-9
  • Spilleren-10
  • Spilleren-13
  • Bra 185

Spilleren af Fjodor Dostojevskij
Ålborg Teater 2014

Dramatisering: Kjersti Hustvedt
Instruktør: Viktor Tjerneld
Scenograf: Nynne Louise Moe
Lysdesigner: Stine Fumz
Lyddesigner: Jonas Hvid

Foto Allan Toft

Roulettenburg er en verden af muligheder, hvor den store lykke venter dig lige om hjørnet. Her er du kun en enkelt omgang med roulettehjulet fra at få opfyldt dine drømme. Her kan du ændre din identitet fra taber til vinder, og dit gamle jeg og navn kan byttes ud til noget helt andet. I en verden, hvor der kun findes vindere og tabere, kan det være svært at skille det økonomiske fra det emotionelle. Kan du ”vinde” en andens kærlighed? Kan du ”eje” en andens hjerte? Der findes et sociologisk begreb – refikation – som på mange måder beskriver noget, som Roulettenburgs besøgere kæmper med: Når den økonomiske transaktion danner grundlag for hele vores tilværelse, bliver også vore kærligheds- og venskabsrelationer overført til et marked, hvor vi handler med vores identiteter og vores ”jeg” som valuta. I en sådan verden er det vanskeligt at se forskel på kærligheden til hinanden og kærligheden til penge. Penge bliver forudsætningen for lykke, kærlighed og sex, og pengene bliver dit eget selvbillede. Uden penge bliver du en slave for dem med penge. Men er du en af de få heldige, som faktisk har penge, bliver du en slave af pengene selv. Det eneste tidspunkt, hvor du faktisk oplever noget autentisk, er måske i det sekund, hvor du får et kick, mens du ser på kuglen, der hopper rundt mellem cifrene i roulettehjulet.

Anmeldelser/Recensioner

Information:
”sådan som spillerfiguren skildres i Aalborg Teaters opsætning af instruktøren Viktor Tjerneld, så er det en meget maskulin historie. Med en overdrivelsesgrad udi det maniske, der er klinisk renset for kvindelig empati. Og netop derfor fungerer forestillingens hovedfigur så glimrende: som den groteske fantast midt i en desillusioneret virkelighed.”

Politiken
”Tjerneld viser sig som en opfindsom iscenesætter, der med simple greb demonstrerer pengenes altfortærende magt over stykkets personer.”

Aalborg Teater publikum anmeldelse: 
”Dyb tragedie, fremstillet på utrolig vittig måde, og med eftertanken lurende. Utrolig entusiasme fra ensemblet”

Kultursøndag P1 Radio: 
”Det er spændende, hvordan en sådan overdrivelse måske kan få en som kvinde til at forstå noget af essensen af den dér ellers så uforstålige mandlighed.

Weekendavisen:
Swimmingpoolen fungerer i den forstand som et strindbergsk gevær – vi ved, at Aleksej må en tur ned i den, vi ved bare ikke hvornår – og samtidig en markering af gamblerens afvikling af sig selv. Refugiet bliver til et sted hvor man kan drukne.”

Kulturkongen: 
Stykket tager sin begyndelse ved at Andreas Jebro nærmest kommer springende ind på scenen – fuldt engagement lige fra starten. Det smitter os alle.”

Nordjyske: 
”Stykket bliver således et drama om spil som selvdestruktion og om, hvorledes had og kærlighed er tæt forbunde, og om konstellationen rigedom og magtbegær. ”

Perepeti:
”Det scenisk set vanskelige roulettespil, der sjældent fungerer dramatisk, kan med farcegenren som udgangspunkt netop få kasinoscenerne til at lykkes gennem et stærkt fysisk gestiske spil.”